Yeryüzünü kaplayan toprak, insanlar, bitkiler, canlılar ve tüm organizmalar için hayat demektir. Toprak üzerinde barındırdığı yaşam gibi kendisi de bir canlıdır. Toprak o kadar zengin bir bileşendir ki, bir avuç toprakta dünya üzerindeki insan sayısından çok mikroorganizma bulunur. Yeryüzünde yaşayan canlılar nasıl havaya suya ihtiyaç duyuyorsa toprağa da ihtiyaç duyar.
Sediment ise akarsu, göl, deniz vb. su kütlelerinin tabanında yer alan yeryüzü katmanıdır. Sanayileşme, kentleşme ve nüfus artışının etkisi ile suların kirlenmesi dolaylı olarak sediment kirliliğine de yol açmaktadır.
Alıcı ortam olarak nitelendirilen toprağın kirlenmesinin önlenmesi, kirlenmenin mevcut olduğu veya olması muhtemel sahaları ve sektörleri tespit edilmesi, kirlenmiş toprakların ve sahaların temizlenmesi ve izlenmesi gerekmektedir. Ülkemizde de çevre mevzuatı ile toprak kirliliğinin önlenmesi, oluşan kirliliğin belirli periyotlarda izlenerek temizlenmesi amaçlanmıştır.
Tarımsal üretimde gerek bitkisel üretimi artırmak gerekse bitki hastalıklarıyla mücadele etmek için kullanılan kimyasalların (ilaç, gübre gibi) olumsuz etkileri, insan ve toplum sağlığı üzerine her geçen gün artarak tehdit oluşturmaktadır.
Toprak altında biriken sular aynı zamanda yavaş bir hızda toprak gözenekleri arasından sızarak derelere, göllere ve barajlara doğru akmaktadır. Tarımsal ilaçlar ve gübrelerce zengin suların içme suyu olarak kullanılması da çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır.
Alka Laboratuvarları, toprak kirliliğinin önlenmesi ve tespit edilmesi amacıyla çevre mevzuatında yer alan parametrelerde uluslararası akreditasyon ve yeterlik belgelerine sahip bir laboratuvardır. Ayrıca Sediment analizleri ile ilgili olarak mevzuatta yer alan Tehlikeli Maddelerin Su ve Çevresinde Sebep Olduğu Kirliliğin Kontrolü Yönetmeliği ve Dip Tarama Malzemesinin Çevresel Yönetimi Yönetmeliği kapsamında analiz yapabilmektedir.
Toprak – Sediment kapsamında hizmet verdiğimiz laboratuvarlarımız;
Mobil Laboratuvar
• Numune Alma (Yüzeyden, farklı derinliklerden)
Genel Kimya Laboratuvarı
• Ölçüm (pH, Elektriksel İletkenlik vb.)
• Titrimetrik (Organik Madde vb.)
• Gravimetrik (Kuru Madde, Nem, Yanma Kaybı, Yağ-Gres vb.)
Enstrümental Laboratuvar
• Spektrofotometrik (Ağır Metaller, Anyonlar, Fosfor, Azot, Cr+6 vb.)
• Kromatografik (Fenoller, PAH, Pestisit, Toplam Petrol Hidrokarbonlar, Klorlu Hidrokarbonlar, PCB, VOC, Ftalat Esterleri, Kalaylı Organik Bileşikler vb.)