Su yaşam için vazgeçilmez bir maddedir. Hayatın varlığı ve sürdürülmesi için vazgeçilmez olan suyun sağlığa uygun olması önemlidir. Bu kadar hayati öneme sahip olan suyun sağlıklı, kaliteli ve yeterli düzeyde sunumu bir yaşam kalitesi ölçütü olarak kabul edilmektedir.
İnsan faaliyetlerinden dolayı gittikçe azalan temiz su kaynaklarının bilinçsiz kullanımı doğadaki tüm canlıların yaşam kalitesini ve ayrıca direkt ya da dolaylı olarak insan hayatını olumsuz etkilemektedir.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) dünya toplumunun sağlığını koruma ve geliştirmeye yönelik bütün programlarında suyun yaşam kalitesinin önceliği olarak kabul etmektedir. Bununla birlikte Çevre Koruma Ajansı (EPA) ve Avrupa Birliği (AB) gibi uluslararası kuruluşlarca içme ve kullanma suları ile ilgili belirlenen standartlar birçok ülke tarafından kabul edilmiştir. Ülkemizde de yapılan son değişikliklerle içme suları ile ilgili standart ve yönetmelikler, bu kuruluşlarla uyumlu hale getirilmiştir
Bütün otoriteler suyun sağlıklı, kaliteli ve güvenli bir şekilde insanlara ulaşması için su politikaları ve su yönetim esasları için çeşitli uluslararası belgeler düzenlenmektedir.
Ülkeler bunlardan yararlanarak oluşturdukları ulusal su mevzuatları doğrultusunda su yönetimlerini düzenlemektedirler. Türkiye’de de su temini ve denetimi ile ilgili yasal düzenlemeler bulunmaktadır.
Ülkemizde kentleşme ve nüfusun giderek hızlı bir şekilde büyümesine bağlı olarak tarım ve sanayinin gelişmesi sonucu su ihtiyacı artmakta ve gün geçtikçe temiz su temin sıkıntısı yaşanmaktadır.
Şehirlerimizde içilebilir ve kullanılabilir su temini, kaynak ve yeraltı sularının yanı sıra büyük bir kısmı akarsu, baraj ve göllerden arıtılarak temin edilmektedir.
Son zamanlarda büyük şehirlerimizdeki şebeke suları, mikrobiyolojik kaliteleri yönünden de sorgulanır olmuştur. Sağlık Bakanlığı verilerine göre; ülke genelinde il merkezlerinden alınan şebeke sularının %17'si, kaynak sularının %31.4'ü; ilçelerden alınan şebeke sularının %36.6'sı, kaynak sularının ise %36.3'ü standartlara uygunluk göstermemiştir.
Alka Laboratuvarları, belediyeler tarafından temin edilen sular, özel sektör kuruluşlarında içme ve kullanma amaçlı suların kalitesinin belirlenmesi çalışmalarını gerçekleştirmektedir.
Alka Laboratuvarları, ilgili yönetmelik hükümlerine göre içme ve kullanma amaçlı suların kalitesinin tespit edilmesi amacıyla sularda fizikokimyasal, kimyasal, biyolojik ve mikrobiyolojik parametrelerin tamamını yapabilmektedir.
İçme ve Kullanma Suları için hizmet verdiğimiz laboratuvarlarımız;
Mikrobiyoloji Laboratuvarı
• Koliform Bakteri Sayımı, Fekal Enterekoklar, Fekal Koliform, Toplam Koliform, Bakteri Sayımı, Escherichia coli (E-Coli), Salmonella, Beggiatoa, Cryptosporidium Ookist, vb.
Mobil Laboratuvar
• Numune Alma (Sebil, Damacana, İçme Suyu Tankı, Şebeke Suları)
• Ölçüm (pH, Sıcaklık, Elektriksel İletkenlik, Tuzluluk, Çözünmüş Oksijen vb.)
Genel Kimya Laboratuvarı
• Titrimetrik (Sertlik vb.)
• Gravimetrik (Toplam Çözünmüş Katı Madde vb.)
• Duyusal (Tat, Koku)
Enstrümental Laboratuvar
• Spektrofotometrik (Renk, Bulanıklık, Ağır Metaller, Anyonlar, vb.)
• Kromatografik (PAH, Pestisit, VOC, Akrilamid, Vinil Klorür, THM, Trikloroetilen, Tetrakloroetilen, Epikloridin vb.)