Dünya yüzeyinin yaklaşık olarak yüzde yetmişi okyanus ve denizlerle kaplıdır. Denizler su ürünlerinden faydalanma, ulaşım ve taşımacılık, su sporları, turizm gibi ülkeler açısından birçok katma değer yaratmaktadır.
Denizlerin kirlenmesi neticesinde deniz ortamında birçok olumsuz fonksiyon gerçekleşmektedir. Kirlenmeye bağlı olarak ortaya çıkan problemler gerekli önlemler alınmadığı takdirde ciddi sorunlara neden olmaktadırlar.
Deniz suyu kalitesinin bozulması, deniz dibindeki ortamın bozulması, dip çamurunda çözünmüş oksijenin yok olması ve anaerobik şartların meydana gelmesi neticesinde deniz ortamındaki canlı yaşamının karakter değiştirmesi ve ekolojik dengenin bozulması, birçok alanda insan yaşamında ve insan faaliyetlerinde yeri olan denizlerin kullanılamaz derecede kirlenerek işlevini kaybetmesi sonucunu doğurmaktadır.
Deniz kirliliği, deniz ekosistemi içinde yer alan, canlı ve cansız sistemler arasındaki karmaşık ve hassas dengeyi etkilemektedir. Kirlilikler bu ekolojik dengede hasar meydana getirmektedir. Petrol türevleri, pestisit ve ağır metal gibi kimyasal kirleticiler; suda yaşayan canlılarda yarattığı toksik, akut, kronik ve doğrudan etkilerin yanı sıra, dolaylı fizyolojik etkileri de olmaktadır. Bu tür kirleticiler, canlı kaynakların yumurtalarını ve genç bireylerini çok daha fazla etkilemektedir. Canlı kaynakların nesillerini devam ettirmeleri tehlikeye girmektedir.
Alka Laboratuvarları, ülkemizde deniz kirliliğinin önlemesi amacıyla yüzme ve rekreasyon amaçlı kullanılan suların, derin deniz deşarjı yapılan atıksu kalitesinin belirlenmesinin yanında tersanelerin çevresel yönetimi kapsamında deniz suyunda CTD (İletkenlik, Sıcaklık, Derinlik) ölçümleri ile tabakalaşmanın hesaplanması çalışmalarını gerçekleştirmektedir.
Alka Laboratuvarları, balık çiftliklerinde yer seçimi projeleri, balık çiftliklerinden kaynaklanan kirliliğin belirlenmesi ve mevzuat hükümlerine göre numune alma ve analiz çalışmalarını gerçekleştirmektedir.
Deniz Suyu kapsamında hizmet verdiğimiz laboratuvarlarımız;
Mobil Laboratuvar
• Numune Alma (Yüzeyden, farklı derinliklerden)
• Ölçüm (pH, Sıcaklık, Elektriksel İletkenlik, Tuzluluk, Çözünmüş Oksijen vb.)
Genel Kimya Laboratuvarı
• Titrimetrik (Kimyasal Oksijen İhtiyacı, Toplam Kjeldahl Azotu vb.)
• Gravimetrik (Yağ-Gres, Askıda Katı Madde vb.)
Enstrümental Laboratuvar
• Spektrofotometrik (Ağır Metaller, Anyonlar, Toplam Fosfor, Renk, Bulanıklık, Toplam Azot, Cr+6 vb.)
• Kromatografik (Fenoller, PAH, Pestisit, Klorlu Hidrokarbonlar, PCB, VOC vb.)
Mikrobiyoloji Laboratuvarı
• Klorofil-a, Beggiatoa, E-Coli, Fekal Koliform, Toplam Koliform, Fekal Enterekok, Salmonella vb.