Ülkemizde I., II. ve III. kategori atık yağların üretimi, geçici depolanması, toplanması, taşınması, işlenmesi ve bertarafında alınacak önlemler ile çevreye zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı bir biçimde alıcı ortama verilmesinin önlenmesi kapsamında yürürlüğe konmuş mevzuatlara uygun güncel uluslararası standartlar kullanarak ölçüm, örnekleme ve analizler yapılmaktadır.
Atık yağların rafinasyon tesisine kabulü öncesinde analizi rafinasyon tesisi tarafından yapılır. Yapılan analiz sonucunda PCB değeri 20 ppm’e kadar olan ve %1 klor değerini aşmayan atık yağlar rafinasyon tesisleri tarafından işlenir. PCB değeri 20-50 ppm arasında olan ve %1 klor değerini aşmayan atık yağlar beraber yakma tesisine, PCB değeri 50 ppm üzerinde olan veya %1 klor değerini aşan atık yağlar yakma tesisine gönderilir.
Rafinasyonunun mümkün olmadığı tespit edilen atık yağlar ise beraber yakma ve/veya yakma tesislerinde işlem görür. Rafinasyon tesislerinde atık yağlardan TS 900-1 EN ISO 3170 standardına uygun şekilde numune alınarak PCB için TS EN 12766-1, TS EN 12766-2, klor için TS ISO 15597 veya ulusal/uluslararası kabul gören standart metotlar kullanılarak analizi yapılmaktadır.
Alka Laboratuvarları, atık yağlar ile ilgili kategori analizlerinde Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite olan bir laboratuvardır. Ayrıca Ekipman ve izolasyon sıvıları içindeki PCB içeriğinin tespit edilmesi için petrol ürünleri ve atık yağlarda ise numune alımında TS 900-1 EN ISO 3170 standardına ve analizlerde ise TS EN 12766-1, TS EN 12766-2 ve TS EN 12766-3’e göre akredite olmuş veya Bakanlıkça yetkilendirilmiştir.
Çevre mevzuatı kapsamında, atık yağ analizi konusunda yetkili olan rafinasyon tesislerinin raporları geçerlilik göstermektedir. Alka Laboratuvarı, uzman kadrosu, teknik imkanları ve kaliteli hizmeti ile atık yağ analizi konusunda kapsam bu sürece destek vermektedir.